Skötsel Av Discar

Dina discar mår bäst om du tar hand om dem. I det här avsnittet får du tips om hur du håller discarna rena, förvarar dem rätt, förebygger skador och vad du kan göra om de blir slitna eller skadas. Lite om säkerhet för att inte tappa bort dem kommer också med – allt för att förlänga livslängden på din kära samling.

Håll discarna rena

Efter några rundor kommer dina discar sannolikt vara smutsiga av jord, gräsfläckar eller damm. Regelbunden rengöring är enkelt och gör att discarna behåller sitt grepp och utseende:

  • Rengöringstips: Skölj av discarna med ljummet vatten. Använd gärna en mjuk svamp eller trasa för att torka bort smutsen. Undvik starka rengöringsmedel eller att skrubba med något grovt – du vill inte skrapa upp plasten i onödan. Oftast räcker vatten; om de är väldigt leriga kan en droppe mild diskmedel användas.

  • Ingrodd smuts: Har en disc lerat ner sig ordentligt (t.ex. landat i en gyttjepöl)? Låt den ligga i en balja vatten en stund så löses smutsen upp, och torka sedan av. Det sparar dig från att behöva gnugga hårt.

  • Torka efter spel: Om du spelat i regn eller blött gräs, torka av discarna när du kommer hem. Låt dem lufttorka innan du stänger in dem i en väska eller skåp – fukt som blir instängd kan över lång tid påverka plasten (och i värsta fall mögla till lukten).

Produktrekommendation: En mikrofiber-handduk är ett enkelt men ovärderligt tillbehör för alla discgolfare. Häng en på din väska eller bälte – torka av discen före varje kast i regn, eller ta bort smuts direkt när den uppstår. Vi har flera discgolf-handdukar i sortimentet som absorberar bra och torkar snabbt. Ditt grepp om discen blir tryggare med en torr ren yta!

Förvaring och temperatur

Hur och var du förvarar dina discar när du inte spelar påverkar deras form och livslängd:

  • Förvara plant: Helst ska discar ligga platt eller stå upprätt tätt packade. Om de ligger slängda på sned i en hög kan de med tid deformeras (få en skev form). Discgolfväskor och speciella disc-ställ är designade för att hålla dem antingen stående på rad eller staplade platt – båda fungerar. Bara undvik konstiga böjda positioner under lång tid.

  • Undvik hetta: Exponera inte discarna för hög värme under längre perioder. T.ex. lämna inte dina discar i en varm bil en sommardag. Plast kan mjukna och warp:a (böja sig) om det blir tillräckligt varmt. Samma med direkt solljus i fönster under veckor – vissa plaster kan även blekas av UV-ljus, men främst är värmen problemet. Om en disc har blivit lite skev kan man ibland rädda den genom att lägga den i varmt vatten och försiktigt böja tillbaka, men det är bättre att slippa.

  • Kyla: Extrem kyla kan göra plast spröd. Att förvara discar i en ouppvärmd källare eller förråd vintertid är oftast okej, men om du spelar i minusgrader ska du veta att discen kan spricka om den slår i något hårt. Det är sällsynt, men händer oftare med äldre/slitna discar i kyla. Låt gärna discarna få rumstemperatur igen efter spel i kyla innan du böjer/flexar dem.

  • Discgolfväska: Om du har en discgolfbag/ryggsäck, förvara discarna där mellan rundor. Väskan skyddar mot sol och håller dem samlade. Har du ingen väska ännu, kan en enkel tygpåse eller plastback hemma fungera fint (bara se till att de ligger platt eller står tätt som nämnt).

Undvik onödigt slitage

Spel på banan kommer naturligt slita på discarna med tiden, trädträffar, marklandningar etc. Det är oundvikligt (och en del av sporten!). Men man kan undvika onödiga skador:

  • Kasta inte mot hårda ytor medvetet: Att träna putt hemma mot garageväggen eller kasta drives på asfalt är ingen bra idé om du är rädd om discen. En träff i asfalt eller betong kan ge djupa hack eller sprickor direkt. Försök alltid kasta mot/över gräs eller jord. Om du absolut måste träna någonstans med hårt underlag – använd en gammal disc du inte är rädd om som “offer”.

  • Träffar under spel: Ibland träffar man träd eller sten. Det kan ge jack i kanten. Det är normalt och oftast ingen katastrof; discen kanske till och med flyger bättre efter några törnar (blir mer understabil). Men om du vill minimera skadan, försök inte slå världens hårdaste kast om du står 5 meter från en stenvägg – lägg hellre ut dig i fairway igen. Samma med kedjor runt korgar, de är mjuka men korgens metallkant kan deformera disken om den träffas upprepade gånger med full kraft.

  • Sol och väder under spel: Har du många discar kan det vara lockande att bre ut dem på gräset under en träningssession. Lämna dem inte liggande i gassande sol för länge – plasten kan bli varm och lite mjuk. Plocka upp dem i skuggan eller lägg en handduk över om de måste ligga framme.

Småskador och reparationer

Förr eller senare får en disc en skavank: en flisa ur kanten, en spricka i ytskiktet eller liknande.

  • Gradvisa slitage: När discens kant blir nött (små “grader” eller ruggig yta) kan du slipa lätt med fint sandpapper eller en skarp kniv försiktigt skära bort små plastfnas. PDGA-regler tillåter att man rundar av skador så länge man inte förändrar discens ursprungliga form avsiktligt. Så ta bort vassa ojämnheter – det skyddar dessutom dina fingrar vid kast.
  • Sprickor: En hård träff i kyla eller mot sten kan i värsta fall ge en spricka. Om sprickan är större än ett par centimeter är discens struktur försvagad och den kan gå av vid nästa hårda kast, då är det oftast adjö, tyvärr. Mindre sprickor i ytterkanten kan ibland stoppas från att växa genom att du slipar dem runda i ändarna, men var medveten om att discen inte är på topp längre. Kasta inte en sprucken disc i tävling (det är inte tillåtet), men för skoj skull på träning kan du se hur den flyger – ibland blir de super-understabila.

  • Deformationer: Om en disc böjts (t.ex. legat konstigt eller blivit klämd) kan du prova tricket med varmt vatten. Lägg discen i hett (inte kokande, men riktigt varmt) vatten i några minuter för att mjuka plasten, och sedan forma den rätt (lägg på plan yta eller böj den försiktigt motsatt riktning). Detta funkar bäst med baseline-plaster. I premiumplast går deformationer sällan att rätta ut helt om de är grava.

  • Allmänt: Torka av discar efter leriga rundor som sagt – smuts som fräter sig in kan va svår att få bort efter att ha torkat in veckovis. Undvik kemikalier – alkohol på en trasa går bra för att ta bort t.ex. träd-sav eller envist kladd, men aceton kan lösa upp plasten (används iofs av en del för att ta bort trycket på discar när de vill ha dem blanka, men det är en annan historia).

Märk dina discar och var rädd om dem

Ett viktigt steg i att “sköta om” sin discs samling är att inte tappa bort dem!

  • Skriv namn och telefon: Använd en permanent märkpenna och skriv dina initialer eller förnamn + telefonnummer på undersidan av discen (ofta i mitten eller nära rimmen). De allra flesta discgolfare som hittar en borttappad disc kollar undersidan efter kontaktinfo. Har du tur och träffar på en ärlig själ så får du ett sms/samtal om upphittad disc! Det ökar verkligen chansen att dina favoritdiscar kommer hem om de flugit vilse.

  • Håll koll under rundan: Räkna dina discar innan och efter rundan. Lämna inte discen du kastade inspel med kvar vid korgen i ivern att gå till nästa tee. Ett tips är att alltid plocka upp discen ur korgen direkt efter att du hålat ut, så glömmer du den inte.

  • Svåra banor: Om du spelar på en bana med mycket skog, högt gräs eller vatten, välj lite extra noga vilka discar du använder. Kasta inte din mest älskade disc över den djupa sjön – ta en ersättningsdisc. På skogshål, stanna upp och notera linjen om discen far in bland träden. Gå rakt mot den punkt där du såg den sista gången och leta metodiskt.

  • Disc-retriever: Som nämnt, det finns teleskopiska stavar eller “retrievers” som kan hjälpa dig fiska upp discar ur vatten eller träd. Om du ofta spelar banor med vattenhinder kan det vara en värd investering att ha en sådan i väskan. Annars kan en lång gren fungera i nödfall. Klättra inte i höga träd – det är lätt att skada sig; då är det bättre att kasta upp en tyngd med ett snöre eller be någon med erfarenhet om hjälp.

Tips: Belöna ärlighet! Om någon ringer och har hittat din disc – åk och hämta den, tacka ordentligt och överväg att ge en liten hittelön (t.ex. en annan disc du inte behöver). Discgolf-communityt bygger på goodwill. Nästa gång kanske du hittar någons disc och då gör du samma sak. På så vis blir det mer motiverande för alla att ringa upp numret på discen istället för att behålla en hittad disc.

När är det dags att pensionera en disc?

  • Tappat flygegenskaperna: En disc som blivit så sliten att den inte beter sig alls som tänkt (t.ex. en driver som alltid flippar över och landar roller oavsett hur du kastar) kanske ska få gå i pension från din huvud-bag. Men den kan fortfarande vara kul att ha för trickkast, eller som minne om den varit med länge.

  • Sprucken eller trasig: Som sagt, spruckna discar är inte tillåtna i tävling och risken för att den går sönder helt i nästa kast är stor. Dags att ersätta. Ibland kan man hänga upp gamla favoriter på väggen i garaget som souvenir.

  • Uppgradering: Ibland växer man ifrån en disc – du kanske har lärt dig allt du kan av din första understabila midrange och nu har du andra discar som täcker dess funktion. Då kan du ge bort den till en nybörjarkompis! Sprid discgolfglädjen vidare. Basplastdiscar som blivit lite kantstötta funkar utmärkt för en ny spelare att träna med.

Vi hoppas att den här guiden har gjort dig klokare på discgolfens olika aspekter, och att du känner dig både inspirerad och förberedd, vare sig du just ska kasta din allra första disc, eller om du redan spelat i flera år och vill fördjupa dina kunskaper. Tveka inte att dyka upp i vår butik eller kontakta oss online om du har fler frågor. Nu, ut på banan och ha så kul med discgolfen! 🥏🏆